Historien har byen Thessaloniki, Grækenlands næststørste by, som udgangs- og omdrejningspunkt. Som alle andre græske byer er den rig på historik ikke mindst nyere historie. For et århundrede siden var byen en spraglet kulturel smeltedigel bestående af ligelige mængder jøder, kristne og muslimer, som levede fredeligt side om side og komplimenterede hinanden som de vævede tråde i et orientalsk tæppe. Byens rødder strakte sig tilbage til Alexander den Store.
I 1917 blev Thessaloniki ramt af en nær altødelæggende brand, og det er startskuddet til historien. Branden er den første af en række af katastrofale begivenheder, som kommer til at ændre byen for bestandig, da krig, frygt og forfølgelse begynder at dele indbyggerne. Dmitri, vores hovedperson, blev født under branden, som søn af en velhavende, højreorienteret forretningsmand. Familien må efterfølgende indlogere sig i et arbejderkvarter, hvilket ikke behager faderen – og slet ikke, da han ser, hvor godt hans ”trofæ”-hustru befinder sig blandt den jævne befolkning. Da Dmitri når den giftemodne alder, gifter han sig med Katarina, som kom til Thessaloniki som lille pige fem år efter branden. Hun flygtede med sin mor fra den tyrkisk-græske krig i Anatolien, Lilleasien, hvor de frygtede tyrkiske soldater drog hærgende frem og lagde byer og land øde. Hun blev væk fra sin mor under flugten, men kom ombord på en båd med ukendt destination. Hver med deres traumatiske fortid er Dmitris og Katarinas bånd ubrydelige, både under den økonomiske krise i trediverne og under nazisternes indtog under 2. verdenskrig. Muslimerne er for længst blevet smidt ud af byen, og nu er det jødernes tur til at blive deporteret til en uvis skæbne - og sikker død.
Vi spoler frem til år 2007. Dmitris barnebarn, også kaldet Dmitri og af anglo-græsk oprindelse, hører for første gang om sine bedsteforældres historie. Han besøger dem og hører om deres baggrund. I mange årtier har de søgt efter erindringer fra folk, som med magt blev fordrevet fra deres elskede by. Skal han hjælpe dem, eller skal han tage hjem? Han må træffe nogle valg.
En anmelder skrev: A great Greek stew of a book – aromatic, colourful and richly flavoured. Enjoy.
Valgt som en af ti titler i Richard & Judy Summer Book Club 2012 – som også Øen blev det i 2006.
Victoria Hislop har studeret engelsk på St. Hilda’s College, Oxford, og har skrevet rejselitteratur for aviser, tidsskrifter mm. Hun er en pålidelig fortæller, som researcher grundigt til sine romaner i formidlingen af kretisk kultur, landskab, arbejdsliv osv. Hendes debutroman, Øen, har gået sin sejrsgang over Europa og i USA og indbragt mange priser og lovord. Den lagde gaderne øde, da den blev vist som serie i 26 afsnit på græsk tv.