I AUGUST 2001 brød historiker Asser Amdisen forseglingen på den første af en stor bunke støvede arkivpakker i rigsarkivets læsesal. Pakkerne have ligget urørte som en del af de kongelige danske arkiver, siden højesteretsdommer Henrik Stampe i 1772 forseglede dem – kort efter den brutale henrettelse af Johann Friedrich Struensee. I pakkerne befandt sig retsprotokoller, vidneudsagn, breve og enkelte genstande fra skilsmissesagen mod dronning Caroline Mathilde, og dermed trådte Asser Amdisen direkte ind i hjertet af en af Danmarkshistoriens mest mytologiske beretninger. En beretning om galskab, forræderi, venskab, idealisme, magt og afmagt. I Struensee blotlægger forfatteren et helt usædvanligt liv fra vugge til grav og sætter Struensees liv i forhold til oplysningstidens danske og europæiske tænkning. Vi er med helt inde i de kongelige gemakker og intrigernes kringelkroge, og på vejen finder forfatteren nye oplysninger og rydder op i de mange fejlfortolkninger, Struensee har været udsat for.
"I kølvandet på Struensee-filmen kommer han som bog i en sober og indholdsrig levnedsbeskrivelse."
- Jyllands-Posten
"Det er velfunderet. Der spilles på det sikre – og det er mere end, hvad man kan sige om meget af den fiktion, der har været med til at tegne billedet af Struensee."
- Kulturkapellet
Asser Amdisen er historiker og bogen er en revideret udgave af hans akademiske udgivelse Struensee - til nytte og fornøjelse. Akademisk forlag.