Historien om to arbejderfamiliers liv og vilkår i henholdsvis Tyskland og Danmark i mellemkrigsårene, hvor nazismen langsomt men sikkert inficerer det tyske samfund.
"Soldat - i hvilken hær" er anden del i serien om arbejderne Cilja og Peter Strand, og samtidig fjerde del i Ditte Cederstrands syv-binds-værk om arbejdernes liv, kultur og historie i gennem de første 70 år af det 20. århundrede. Bøgerne kan læses uafhængigt af hinanden.
"Fortællingen samler sig om de to kvinder i Peter Strands liv. Med sin beretning om de to Mutter Courage´r og deres børn og venner har Ditte Cederstrand nok skabt sin romanseries mest spændende bind. Det store historiske stof er gennemglødet af personlig oplevelse, og bogen er i lange perioder skrevet med en lidenskabelig intensitet, harme og varme, der læseren uimodståeligt med gennem dens mange sider."
Ditte Cederstrand (1915-1984) var dansk forfatter. Hun voksede op i Hellerup, nord for København og uddannede sig blandt andet til korrespondent ved Handelshøjskolen. Ditte Cederstrand flyttede til Tyskland i 1938 og oplevede rædslerne ved det nazistiske regime og krigen på nærmeste hold. I 1944 rejste hun tilbage til Danmark og kort efter begyndte hendes politiske engagement at blomstre. Cederstrands kommunistiske overbevisninger prægede i høj forfatterskabet, og hun er således også mest kendt for serien om "De uspurgtes historie" - et værk i syv bind, som handler om arbejdernes vilkår og historie. Ditte Cederstrand var stærkt influeret af forfattere såsom Martin Andersen Nexø, Hans Kirk og Hans Scherfig. Ditte Cederstrand opnåede at modtage Statens Kunstfonds livsvarige ydelse i 1979 samt et stort antal priser og øvrige hædersbevisninger for sit forfatterskab.