Den unge bankassistent Kamillas trygge tilværelse skrider fuldstændig sammen, da hendes arbejdsplads udsættes for et røveri. Ingen kommer noget til, og røveren fanges hurtigt. Men hvordan kommer Kamilla videre med sit liv?
En råkold martsaften bryder en mand ind i en bank for at være klar til morgendagens nøje planlagte kup. Næste morgen cykler en ung bankassistent af sted på arbejde. Udenfor skinner forårssolen. Indenfor venter en bankrøver.
De 15 dramatiske minutter røveriet varer, vender op og ned på hele Kamillas liv. Det var hende, som fik pistolen for tindingen, og som blev røverens hovedgidsel. Længe efter at bankrøveren er anholdt, bliver oplevelsen ved med at forfølge hende. Angsten gør hende hudløs over for omverdenen og for samværet med andre mennesker. De samme billeder bliver ved med at køre inde i Kamilla. Hun vil ud af det mareridt, men hvordan klipper man filmen over og lever videre med stumperne?
Hun gennemtrumfer et møde med bankrøveren i fængslet for at forsøge at afmystificere monsteret i hovedet.
Den danske forfatter Iben Melbye (f. 1943) er uddannet bibliotekar fra Norges biblioteksskole og har studeret kultursociologi ved Københavns Universitet. Melbye fik sin litterære debut i 1975 med børnebogen "Uro i Lammekøbing", der samtidig er det første bind i serien om Skorpionklubben. Hun startede ud med at skrive børnebøger, men har siden udgivet både ungdoms- og voksenbøger.
I mange år var forfatteren aktiv i bestyrelser i Dansk Forfatterforening, i bestyrelsen i PEN og i Retspolitisk Forening.
Bogen er ikke blot en case, men fremtræder som en meget velkomponeret roman med en sproglig økonomi, hvor hvert ord synes vejet på en guldvægt.
Virtuost bevæger den sig på knivens æg mellem forbryder og offer og undgår letkøbte forklaringer. Derfor sætter den sig i læseren som en lang eftersmag af eftertænksomhed.
(Eva Glistrup, Berlingske)
"Iben Melbye er nysgerrig som en borebille, god til at lytte, mærke og begribe og fordøjer så, med stor empati, det essentielle. Dermed bliver denne bog, som hendes øvrige, fx "Elskede Anne" (1982) og "Moonie" (1988) overbevisende autentisk, et produkt, der placerer sig et udefinerligt sted mellem socialdokumentarismen og den psykologiske roman."
(Ida Koch, PsykologNyt)
"Kamillas tanker og reaktioner er realistisk og følsomt beskrevet. Bogen er let at læse med korte sætninger og et sprog med en snert trivi (…) For modne piger fra ca.15 år."
(Elisabeth Bennetsen, Lektørudtalelse)