"Mod det ukendte mål" er en på én gang barsk og nøgtern skildringen af en mand, der vokser op på landet i 1880'ernes Jylland, forlader hjemmet som ung og rejser til København for at studere. Tilværelsen i København byder på både åndelig og erotisk stimulation. Noget, der sender den ellers bundsolide landmandssøn ud på en eksistentiel karruseltur og gør ham rundtosset og kvalm. Jorden, alt hvad han før tiden har fundet rigtigt og sikkert, forsvinder væk under ham, og han påbegynder med sindig arrigskab et hærværk mod sit eget liv og legeme.
Romanen er skrevet på baggrund af Albert Dams egne oplevelser i barn- og ungdommen. Manuskriptet lå hengemt i en konfekturæske, men blev vækket til live på tryk efter et halvt århundrede og er nu atter genoplivet digitalt.
Albert Dam (1880-1972) var en dansk forfatter og journalist. Albert Dam voksede op på landet nær Horsens og arbejde i sin barndom som hyrdedreng. Barndommen, det landlige liv og dets indtryk præger en stor del af forfatterskabet, om end Albert Dam formår at koble det rurale med det moderne og avantgardistiske. Han debuterede med novellen "Slud" i 1905, og i 1934 udkom hans første roman "Saa‘ kom det nye Brødkorn".
Albert Dam var i sin ungdom inde og runde universitetet men stoppede igen på grund af sygdom. Senere åbnede han et konditori og arbejdede også som landmand.
Efter Albert Dams død fik flere forfattere øjnene op for kvaliteterne i hans forfatterskab blandt andet Per Højholt og Vagn Lundby.