Nøgternt og nådesløst fortæller den 56-årige forfatter om de af krigens rædsler, hans far politifuldmægtig Poul Kjær fra Ålborg har været med til og lidt mere end dét.
Forfatterens far levede et dobbeltliv under krigen. Han havde kontakt med Gestapo samtidig med, at han var aktiv i modstandskampen. Forfatteren så ham i cellen, da han var tre år gammel. Faderen var da 32 og står foran en dødsdom.
Forfatteren forestiller sig faderens bøddels liv, gestapochef Fritz Bohle. Mødet imellem offer og bøddel er historiens omdrejningspunkt og samtidig historiens tragedie. Med de to som hovedpersoner får man beskrevet nye personlige sider af krigen.
Det er en krigsberetning, hvor fakta og fiktion flyder ind i hinanden, og hvor dramatiske scener med dialog ganske umærkeligt afløses af regulære oplysninger om hverdagens gru under Anden Verdenskrig.
"Frem for alt er "Mands liv, mands ære" en vedkommende og vigtig bog om små mennesker i engagement mod uretten."- Bo Tao Michaëlis, Politiken
"Stærk og meget personlig. Han formår med enkle virkemidler at skrive sig ind til den traumatiske oplevelse, det er for en treårig at se sin far i total opløsning bag lås og slå, for siden hen fuldstændig at forsvinde ... En gribende roman om to mænds skæbne."- Leon Jaurnow, Kristeligt Dagblad
"Hvor kan han dog skrive Niels Peter Juel Larsen! Dramatisk, levende, nuanceret, varieret. [...] En blændende bog af en forfatter med enormt potentiale og kæmpe talent." - Michael Halskov Christensen, Information
Niels Peter Juel Larsen er forfatter til flere anmelderroste historiske romaner, herunder "Mands liv, Mands ære" og "Hos de døde". Siden 1985 har han levet i Berlin som freelanceskribent, journalist og romanforfatter.