I Japan bliver flere mennesker hundrede år end noget andet sted i verden. Hvorfor? For at finde svaret har bogens to forfattere besøgt øen Okinawa, som er det sted i Japan med flest hundredårige og interviewet beboerne om, hvad de mener, der fører til et langt og lykkeligt liv. Ud over sund mad, frisk luft, grøn the og klimaet lader det til, at nøglen er at finde i deres ikigai.
I følge japansk tradition har alle en ikigai – en grund til at være. Det er den, som får os ud af sengen om morgenen, den som giver vort liv værdi og mening, eller rettere er meningen. Nogle mennesker har allerede fundet deres ikigai, andre leder stadig. Den ligger skjult dybt i os alle, og det kræver tålmodighed at finde frem til den. Men findes den, er vejen banet for et langt og lykkeligt liv.
Ikigai kan også oversættes til ”kunsten at holde sig (godt) beskæftiget”, men ikke med hvad som helst – det handler ikke bare om at bare holde sig travl, som vi gør i vesten. Nej, snarere handler det om kvaliteten i det man gør; plej venskaber, spis sundt og ikke for meget, lev i nuet, bevæg dig roligt og skynd dig ikke og gør frem for alt, det du elsker. Det hele indfanges i valgsproget ”hara hachi bu” – ”fyld kun maven 80 %”. Det er en art asiatisk middelvejsfilosofi, som både eksistentialistisk psykologi og mindfullness har hentet inspiration i.