Påfuglehannen viser sin pragtfulde hale frem, selv om den derved bliver let at få øje på for rovdyrene - den gør det netop for at vise hunnerne, at den kan overleve på trods. Men påfuglen er ikke alene. Vi mennesker opfører os ligesådan. Vi gør os umage med det, vi er gode til, for at komme til at parre os. For at få en mage. Vi er generøse, venlige, sociale, dygtige, kreative, modige og skabende, fordi det er vanskeligt at være det. Og fordi det gør indtryk på det modsatte køn. I denne bog viser Tor Nørretranders, at en sådan paradoksal logik kan være nøglen til at forstå menneskets udviklingshistorie, fra natur til kultur og samfund. Det generøse menneske er en overrumplende og tankevækkende rundrejse i nye erkendelser inden for biologi, psykologi, økonomi og antropologi. Ved udgivelsen i 2002 strøg den direkte ind som en suveræn etter på bestsellerlisten og har hidtil solgt mere end 50.000 eksemplarer.
”En bog, der forsøger at favne den menneskelige eksistens i alle dens væsentlige aspekter og samtidig et værk, der på meget nørretrandersk vis bygger bro mellem videnskab og kultur . Men hele vejen igennem holder forfatteren tungen lige i munden med sit veloplagte sprog og sine originale koblinger. Man undres, man ler, man overraskes, man underholdes.”
- Lars Henrik Aagaard i Berlingske Tidende
”Mens fundamentalismerne raser, og de religiøse skabelsesberetninger vel snart genindsættes i deres prævidenskabelige værdighed, er den sexede visdom, der her fremlægges, faktisk et forfriskende bidrag til både de kulturelle og de politiske debatter, vi endnu fører eller burde føre.”
- Per Aage Brandt i Weekendavisen